Rapportering overheidsopdrachten

Publicatiedatum: 

maart 20, 2025

Verenigingen die onder de wetgeving openbare aanbestedingen vallen moeten sinds januari 2025 voldoen aan nieuwe verplichtingen om opdrachten van beperkte waarde, of opdrachten uit raamovereenkomsten, te registreren op het e-procurement platform.

Wat hebben verenigingen hiermee te maken?

Wanneer verenigingen aan een aantal voorwaarden voldoen (o.a. als de werking voor meer dan 50% van haar middelen rekent op overheidsfinanciering), vallen ze onder de Wet inzake Overheidsopdrachten. De Wet bestuur en transparantie overheidsopdrachten voerde hierover nieuwe verplichtingen in. Opdrachten van beperkte waarde (ter waarde van 3.000 euro – 30.000 euro excl. BTW) en opdrachten die deel uitmaken van een raamovereenkomst, moeten vóór 15 februari geregistreerd worden voor het vorige kalenderjaar. Dit gebeurt steeds met onderverdelingen per type, aard van de opdracht (werken, leveringen of diensten) en per aannemer.

Waarop botsen verenigingen?

Het drempelbedrag van 3.000 euro is bijzonder laag, en spoort niet met de dagelijkse realiteit van verenigingen. Voor veel verenigingen is een opdracht van 3.000 euro geen uitzonderlijke uitgave. Zo zit een harmonie die nieuwe instrumenten aankoopt, een sportclub die 2 goals aanschaft of een jeugdbeweging die nieuwe tenten nodig heeft, snel boven het drempelbedrag.

Voor men nog maar kan beginnen met het rapporteren van de opdrachten op het e-procurement platform, moet men eerst een datarapporteur aanstellen. Daarvoor moet een bevoegdhebbende zich begeven naar het e-gov platform (jawel, een andere digitale omgeving dan waar je effectief moet rapporteren), inloggen met je e-ID en worstelen met een aantal cryptische keuzemenu’s.

Waar we transparantie en eerlijkheid verwelkomen, leiden de nieuwe verplichtingen tot nogmaals een verhoging van de planlast en extra administratie waar de vereniging geen voordeel uit haalt (en wie wel?).

Welke verenigingen hebben hier last van?

Alle verenigingen die onder de wetgeving overheidsopdrachten vallen.

Wat is hier is de oplossing?

  • Verhoog het drempelbedrag voor de rapportering van overheidsopdrachten van 3.000 naar 30.000 euro OF;
  • Zorg ervoor dat enkel zij dit in een jaar één keer een opdracht boven de 30.000 euro geeft, moet gaan rapporteren voor opdrachten boven de 3.000 euro van enkel dat jaar.

 

Wie kan dit oplossen?

  • Minister van Economie David Clarinval
  • Minister van Modernisering van de overheid, en Minister van Digitalisering Vanessa Matz
  • FOD Economie

 

Deel

X
LinkedIn
Facebook